Hier zijn 10 brandpreventietips voor huurders (en verhuurders), waaronder eraan denken om een brand-actieplan te hebben.

Dertig seconden is alles wat nodig is voor een kleine vlam om een vuurzee te beginnen als er geen brandpreventiemaatregelen zijn. Binnen enkele minuten kan een woning zich vullen met verstikkende zwarte rook, en de temperatuur kan oplopen tot wel 300 graden Celcius.

Jaarlijks zijn vele van deze branden te wijten aan elektrische storingen en veroorzaken ze een schade in de miljoenen. Wat erger is, is dat schade-adviseurs geloven dat de meeste van deze branden te voorkomen zijn met goed onderhoud.

Hetzelfde geldt voor de meeste branden in huurwoningen. Als verhuurders en huurders de nodige zorgvuldigheid betrachten, kan de tragedie en het ongemak van een brand voorkomen worden.

In dit artikel bespreken we praktische tips voor brandpreventie en brandbeveiliging Rotterdam waarmee verhuurders hun investering veilig kunnen stellen. Aan het eind van het artikel zul je in staat zijn een uitgebreid brandpreventie en -beschermingsplan op te stellen.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van woningbranden?

Volgens schade-experts zijn de volgende de meest voorkomende boosdoeners voor brand in huis:

– Fornuizen/oven

Veel huishoudelijke branden ontstaan tijdens het koken. Als huisbaas kun je huurders aanmoedigen de volgende gewoonten toe te passen om de kans op brand te verkleinen.

Je kunt huurders bijvoorbeeld opdragen het fornuis of de oven bij de stekker uit te zetten als ze klaar zijn met koken. Dit zal ervoor zorgen dat als er iets op het fornuis blijft staan, het niet in vlammen zal uitbarsten. Voedsel bakken is een andere activiteit waarbij iedereen voorzichtig moet zijn, want het vet kan gemakkelijk over de rand van de pan morsen en vlam vatten.

– Verwarmingsapparatuur

Ovens, verstopte schoorstenen, kachels, en open haarden zijn allemaal veel voorkomende bronnen van woningbranden. Regelmatig onderhoud is de beste manier om deze branden te voorkomen. Maak de schoorsteen schoon en zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant voor kachels en andere toestellen opvolgt, of bel een gekwalificeerde aannemer.

– Kaarsen

Veel mensen houden ervan de sfeer te bepalen met een kaars, maar kaarsen kunnen ook een ernstig brandgevaar opleveren. Herinner je huurders eraan geen kaarsen onbeheerd achter te laten, of overweeg een kaarsverbod in te stellen.

– Kinderen

Jonge kinderen beseffen niet dat er gevaar kan dreigen. Ze kunnen branden veroorzaken of ertoe bijdragen als gevolg van keuken- of elektrische ongelukjes. Waarschuw huurders om kinderen niet onbeheerd achter te laten of ze zonder toezicht te laten koken.

– Barbecue grills

Grillen is een leuk tijdverdrijf, maar het kan ook veel gevaar opleveren. Veel huurders hebben zichzelf in de problemen gebracht door te dicht bij het huis te grillen of versnellers te gebruiken. Als je eigendom grills of patio’s heeft, wees er dan zeker van dat je huurders informeert over veiligheidstips voor het grillen.

Wat zijn de Top 7 Brandpreventietips?

1. Installeer rookmelders in elke kamer en test ze regelmatig

Een vroeg waarschuwingssysteem is een van de meest kritische brandpreventiemaatregelen. Zorg ervoor dat je de batterijen elk half jaar vervangt, of geef de huurders opdracht dat te doen. Je moet alle brandmelders minstens om de 10 jaar vervangen.

2.  Leg de huisregels uit

Stel een uitgebreide reeks huis-brandveiligheidsregels op voor je huurders. Maak het een voorwaarde van de huurovereenkomst dat ze zich aan deze regels houden. Leg de regels tenslotte zowel mondeling als schriftelijk uit, en laat de huurder tekenen dat hij of zij ze begrijpt.

Je brandveiligheidsregels moeten ook een duidelijk omschreven rookbeleid bevatten.

3.  Voer regelmatig brandveiligheidscontroles uit

Dit is een goede gelegenheid om te controleren of rookmelders goed werken en of mogelijke nooduitgangen (zoals ramen) toegankelijk zijn. Je kunt ook de huisregels met de huurders doornemen.

4.  Maak een brandactieplan

Als je een meergezinswoning runt, is het van essentieel belang je huurders te leren hoe ze aan een brand kunnen ontsnappen. Maak een plan dat hen in staat stelt zo snel mogelijk via de dichtstbijzijnde uitgang te vertrekken.

Bespreek het brandveiligheid huurwoning plan met de huurders en oefen de evacuatie regelmatig. Hang ten slotte een kopie van het plan op in elke eenheid. Zet ook je contactgegevens en die van de hulpdiensten op dit papier.

5.  Plaats een brandblusser in elke keuken

Een goed geplaatste brandblusser kan het verschil betekenen tussen rookschade en een vijf-alarm brand.

6.  Installeer sprinklers

Sprinklers gekoppeld aan het brandalarm vormen een waardevol preventief middel tegen brandschade.

7.  Blijf op de hoogte van reparaties

Als huisbaas is het je verantwoordelijkheid om je huurders zo veilig mogelijk te houden. Een goede brandpreventiestrategie omvat regelmatig onderhoud van het gebouw en tijdige reparaties.